Iarasi referendum

17 06 2013

Iar incepe tevatura cu referendumul. Discutii inutile, perdele de fum, interese politicianiste, in timp ce problemele reale ale Romaniei si ale romanilor sunt cu totul altele. De ce spun toate acestea?

1. Marea problema a parlamentului actual nu este neaparat numarul parlamentarilor (de acord ca el poate fi redus la circa 300, dar asta se poate face si se putea face prin lege de nenumarate ori pana acum, dar nu s-a dorit). Marea problema este calitatea parlamentarilor. Reducerea numarului lor n-are nimic de-a face cu sporirea calitatii. Ba poate apărea chiar efectul invers, ca la introducerea uninominalului: locuri mult mai putine, intra doar cei care au bani mai multi si influenta mai mare. Si cine are bani multi in România? Sporirea calitatii se face prin actiuni complexe, laborioase, nu prin „solutii minune”.  Sustinerea activitatii ANI si a celorlalte institutii si organizatii menite să verifice integritatea aleşilor şi să-i înveţe ce înseamnă responsibilitatea este o cale. Întărirea statului de drept, astfel încât statutul de parlamentar (dar si de guvernant, de ales local etc.) să nu mai permita obtinerea de foloase necuvenite, este o alta cale. Introducerea de standarde de cost etc. la achiziţiile şi lucrările din bani publici, care să nu mai permita fraudrea banului public pe bază de relaţii ar fi o a treia cale. Si lista poate continua. Altfel spus, asa cum arata toate studiile internationale, cele două mari probleme ale elitelor postcomnuniste sunt integritatea şi competenţa (numărul n-are nici o relevanţă)

2. Revenirea la parlamentul unicameral, nu inseamnă neaparat manifestarea nostalgiei fată de perioada comunistă, ci ar afecta grav procesul legislativ. Mai ales intr-o perioada de tranziţie, cand initiativele sunt haotice, interesate, uneori chiar aberante, este bine sa existe doua camere care sa se verifice una pe alta spre a mai diminua nivelul aberatiilor. Fireste, se poate discuta despre o redefinire a atributiilor Senatului spre a optimiza procesul legislativ etc., dar desfiinţarea unei camere, mai ales, repet, in aceasta perioada de tranzitie, doar pe motivul populist ca reducem cheltuielile, ar fi o eroare.

3. Organizarea de referendumuri pentru tranşarea unor chestiuni vitale precum cele constituţionale prezintă şi pericolul obţinerii unor rezultate catastrofale prin manipularea populatiei. Domocratiile antice au cazut tocmai pentru ca masele erau manipulate de oratori versati care nu-şi urmăreau decât propriile interese.

In concluzie, cred ca problema cu referendumul vizeaza doar jocuri politicianiste. Marile probleme ale României sunt hoţia, corupţia, impostura, lipsa de proiecte de ţară, integritatea şi competenţa lamentabile ale multor inalti decidenti politici, or în privinţa acestor nenorociri, cum spuneam, nu pot exista „soluţii miraculoase”. Părerea mea. 

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: