Ne iau ungurii Ardealul sau îl dăm noi?

10 01 2014

Iar se înfierbântă spiritele pe tema presupusei ofensive a Budapestei de a ne lua Ardealul, de fapt întreaga Transilvanie. Gheorghe Funar, vârful de lance al naţionaliştilor români, spune că două ar fi direcţiile de acţiune ale guvernului maghiar:1) întabularea pe numele unor cetăţeni maghiari a cât mai multe imobile obţinute conform legislaţiei române în materie de retrocedări (Funar susţine că marea majoritate a acestor imobile au fost obţinute sau sunt revendicate pe bază de acte false) şi 2) acordarea de cetăţenie maghiară cât mai multor români (Funar susţine că deja sunt milioane de români care au obţinut respectiva cetăţenie, statisticile oficiale spun ca ar fi circa 300.000), pentru ca, în momentul în care acestia vor ajunge majoritari în Transilvania, să se organizeze un referendum privind autonomia respectivului teritoriu românesc, după care alipirea la Ungaria ar veni de la sine. 

Dincolo de retorica naţionalistă, iata ce am putea observa:

– într-adevăr, sute de mii de români au obţinut cetăţenia maghiară şi procesul continuă, motivele marii majorităţi a aplicanţilor fiind de natură pur economică: Ungaria este în spaţiul Shengen şi cetăţenii maghiari îşi pot găsi mult mai uşor de lucru în UE; pe de altă parte, pensiile în Ungaria sunt de două-trei ori mai mari ca în România. Logic, ne întrebăm: de ce România nu este în Shengen şi de ce pensiile (şi salariile) sunt atât de mici la noi? Răspunsul e unul singur: din cauza corupţiei, hoţiei şi incompetenţei principalilor decidenţi politici din România ultimului sfert de secol. Ei, ALEŞII naţiei române, cei împuterniciţi (şi plătiţi) de către electorat să decidă soarta ţării sunt singurii responsabili de dezastrul naţional, de devalizarea României, de aruncarea a milioane de oameni în sărăcie lucie. Fireşte, au existat, există şi vor exista interese internaţionale, zonale etc., există entităţi străine ce fac tot posibilul să profite de pe urma României, dar au profitat şi profită la greu tocmai din cauza unor politicieni români corupţi, proşti, agresivi, fără viziune politică, fără programe, specialişti doar în dat din clanţă şi în pasat vinovăţia. Nu vreau să generalizez, sunt convins că în prim planul politicii româneşti există şi oameni de bună credinţă, chiar foarte mulţi, dar şi ei sunt responsabili pentru dezastrul naţional, cel puţin prin inacţiune, prin faptul că se complac în rolurile de simple marionete ale celor interesaţi doar de profitul propriu. Sincer, nu înţeleg de ce doar borfaşii pot face puternice alianţe transpartinice pentru a devaliza ţara, iar oamenii de bună credinţă nu se pot uni pentru a pune România pe roate, indiferent de apartenenţa lor politică. La urma urmei, o ofensivă concertată împotriva corupţiei, fraudei, imposturii nu poate avea culoare politică. Nu în ultimul rând trebuie remarcată şi cantonarea într-o eternă defensivă sforăitoare, dar total ineficientă. Vezi, Doamne, milioanele de români care vor avea cetăţenia română vor vota pentru autonomia teritorială a Transilvaniei şi apoi pentru alipirea ei la Ungaria. Dar dacă milioanele respective (dacă se va ajunge vreodată la acestă cifră), după ce vor beneficia de locurile de muncă din UE, de pensiile din Ungaria etc. etc., vor vota pentru autonomia teritorială a regiunilor maghiare de până la Budapesta şi de alipirea lor la România? Cum sună? Dincolo de toate aceste scenarii, întrebarea gravă rămâne: când vom vedea o strategia naţională solidă, durabilă, coerentă de relansare a ţării, astfel încât românii să poată trăi normal într-o ţară normală, să nu mai fie interesaţi de obţinerea altor cetăţenii sau de emigrare pentru a supravieţui?

– este adevărat, retrocedările au luat o amploare halucinantă, dar nu numai în Transilvania, ci în întreaga Românie. Dintr-o măsură menită a repara nedreptăţile trecutului, legislaţia aberantă în meterie de retrocedări, total contrară recomandărilor CEDO, total contrară legilor din oricare altă ţară fostă comunistă ce a aplicat asemenea măsuri, a generat uriaşe structuri infracţionale ce au acumulat averi inimaginabile peste noapte, în timp ce nenumăraţi foşti proprietari autentici mor cu dreptatea în mână. Pentru o mai bună înţelegere a imensului dezastru generat de modul în care s-a desfăşurat (şi se desfăşoară) procesul în cauză vă sugerez încă o dată să lecturaţi articolul meu „Restituirea proprietăţilor în România postcomunistă: un moft, un drept absolut sau o mare afacere?” din revista de studii juridice a Academiei de Poliţie, Pro Patria Lex, nr. 1 (22)/2013, accesibil la liber pe internet. Mi-e teamă că vă veţi îngrozi. Respectiva legislaţie (precum şi tolerarea uriaşelor fraude pe bază de falsuri sau alte ilegalităţi) nu a fost dată nici de unguri, nici de alte naţii, instituţii sau entităţi de aiurea, ci a fost pritocită, modificată şi votată de ALEŞII naţiei române. Aşa că, revenind la problema cu Ardealul, ni-l iau ungurii sau îl dăm noi pe tavă? Din păcate, problema cu unguriii este o altă perdea de fum menită să oculteze marile probleme. Cât ne mobilizăm noi, înfierbântaţi, cu ochii ţintă la Budapesta, să nu vină ungurii să ne ia Transilvania, borfaşii continuă să fure la greu, nestingheriţi.

Am apreciat faptul că guvernul Ponta a dat o lege menită a sparge măcar mafia samsarilor imobiliari, lege pe care preşedintele Băsescu a promulgat-o fără reţineri, dar n-am mai auzit nimic despre modul în care este ea aplicată, despre ce efecte are, despre câte reţele infracţionale, inclusiv (sau mai ales) de falsificatori au fost deferite justiţiei etc. etc. Linişte totală. Poate că am şi eu pretenţii exagerate. Tocmai de retrocedări m-am găsit să vorbesc când pe televizor curg breaking news şi nesfârşite dezbateri pe seama adevăratelor probleme ce pun pe jar o ţară întreagă: Bianca Drăguşanu divorţează iar pe Becali îl dor şalele.

 

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: