CARTI

 

De ce se ucid oamenii

Bucuresti: Editura RAO, 2011 

ISBN: 9786068255224

416 pagini

 

Torturarea semenilor, omuciderile şi masacrele în masă au marcat întreaga istorie a omenirii. Numai în secolul XX au fost ucişi circa două sute de milioane de oameni în războaie sau de către propriile guverne. În acelaşi secol, omul a inventat arme teribile ce pot provoca nu doar extincţia speciei umane, ci şi distrugerea întregii planete. Şi totuşi, omul este o fiinţă uimitoare, singura înzestrată cu raţiune, un explorator înnăscut care a ajuns deja pe alte corpuri cereşti, un creator de excepţie, un univers unic şi irepetabil de emoţii şi sentimente nobile. Dar şi un rezervor de pasiuni mistuitoare, de ură şi de cruzime.

Cum se împacă aceste extreme ale naturii umane? Este omul un ucigaş înnăscut sau învaţă să ucidă de la semenii săi? Cum funcţionează mintea umană de face posibile orori inimaginabile? De fapt, de ce se ucid oamenii? Este întrebarea fundamentală la care îşi propune să răspundă această carte. Demersul multidisciplinar al autorului porneşte de la genocid şi ajunge până la funcţionarea structurilor neurale, chiar la nivel de sinapsă, iar finalul cărţii propune o viziune surprinzătoare asupra viitorului imediat, pentru care omenirea s-ar putea să fie prea puţin pregătită…

 

 

Tehnici de manipulare

Bucureşti: Nemira, prima ediţie: 1996,  ISBN 973-9177-82-4;a doua ediţie: 1997, ISBN 973-9301-18-5; a treia ediţie: 1998, ISBN 973-569-278-X ; a patra ediţie: 2001, ISBN 973-569-488-3; a cincea ediţie: 2004, ISBN 973-569-634-7;

All Beck, a şasea ediţie, ISBN 973-655-943-1, 2006 (in imagine)

224 pagini

 

Cum se poate obtine controlul total al mintii umane? Care sunt deosebirile intre metoda chinezeasca de spalare a creierului si cea ruseasca? Cum se creeaza o psihoza colectiva? Care este efectul mesajelor subliminale? Dar al halucinantelor tehnici de programare neuro-lingvistica? In ce fel au ajuns liderii sistemelor totalitare sa stapaneasca multimile? Cum se pot manipula sentimentele si comportamentul semenilor nostri, spre exemplu, in campaniile electorale? Cum a fost posibila ascensiunea nazismului? Dar a comunismului? Iata doar cateva dintre tulburatoarele intrebari carora li se poate gasi un raspuns in acesta carte.

 

 

Cenzura comunista si formarea „omului nou”

Bucuresti: Nemira, 1999

ISBN: 973-569-338-1

128 pagini

 

Cartea lui Bogdan Ficeac, Cenzura comunistă şi formarea „omului nou”, se remarcă prin îndrăzneala interpretării. Ea poate fi considerată în întregime un eseu, deşi în cuprinsul ei sunt inserate, ca material ilustrativ, decrete ale Marii Adunări Naţionale, hotărâri ale Consiliului de Miniştri, regulamente, comunicate şi indexuri. Toate aceste documente nu fac decât să susţină o construcţie de idei, inteligentă şi originală.
Din cartea lui Bogdan Ficeac se înţelege clar că cenzura comunistă n-a însemnat nici pe departe doar o operaţie de „tăiere” a unor pasaje inconvenabile din textele publicate, ci o acţiune barbară de remodelare a conştiinţelor, prin intermediul unui necontenit bombardament propagandistic. Individului i se cere imperativ să devină un „om nou” şi în această calitate „să nu mai aibă nici o legătură cu influenţele nefaste ale trecutului. El trebuie să aibă puritatea societăţii comuniste pe care o construieşte”.
Autorul cărţii prezintă, pe bună dreptate, cenzura comunistă ca pe „un întreg sistem bazat pe recrearea realităţii şi pe pervertirea conştiinţelor”. Ceea ce ne înfăţişează el nu este numai un fenomen al vieţii sociale ca oricare altul, analizabil şi clasificabil, ci şi o dramă. (fragmante din articolul lui Alex Stefanescu „Din nou despre cenzura”, Romania literara, nr.39, 2000)

 

 

Competenta in mass media. Clasa a XII-a (manual+CD)

coautor

Bucuresti: Humanitas Educational, 2004

ISBN: 973-8289-94-7

160 pagini

 

Prezentul manual este o componenta a proiectului „Sistem integrat de mass media pentru liceu – MEDIASIS” desfasurat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii de catre Agentia de Monitorizare a Presei -Academia Catavencu. Manualul isi propune sa dezvolte spiritul critic si sa consolideze rezistenta la manipularea prin media si publicitate in randul elevilor de liceu. Disciplina „Competenta in mass media” a fost deja predata in… peste 80 de licee din tara, iar in prezent MediaSIS a format 120 de profesori de stiinte socio-umane care vor preda in continuare acest curs.
In momentul de fata, educatia pentru medii in scoala este sporadica si de aceea este cu atat mai necesara formarea la tineri a competentelor de raportare la medii: de selectie valorica, analiza si raportare critica la mesajele transmise. Dezvoltarea la tineri a acestor competente reprezinta aspecte esentiale pentru un comportament activ si responsabil al acestora ca viitori cetateni. Orice membru al comunitatii trebuie sa fie capabil sa caute si sa utilizeze informatia, sa comunice liber, deschis, fara teama confruntarii cu o realitate pentru care nu este pregatit.
Autorii considera ca elevii vor reusi cu ajutorul acestui manual sa aiba o gandire lucida si o atitudine critica fata de mesajele transmise prin mass-media.
Manualul cuprinde sapte capitole:
1.Mass-media la inceputul secolului XXI;
2.Consumatorul de mesaje transmise prin mass-media;
3.Mesajul trimis prin mass-media;
4.Manipularea prin mass-media;
5.Publicitatea;
6.Minoritati in mass-media;
7.Ziaristul si rolul lui in societate

 

 

California, mirajul vestului

Bucuresti: Nemira, 1996

ISBN: 973-569-146-9

190 pagini

 

Nu putine sunt cartile despre America, iar cunoscutul ziarist nu este primul roman care isi incearca talentul in descrierea Lumii Noi. Dar Bogdan Ficeac nu se multumeste doar sa admire California, simbolul recunoscut al Statelor Unite, ci demonteaza in fata noastra, pana la ultimul resort, mirajul Vestului. Opiniile sale sunt atat de originale, incat i-ar putea interesa chiar si pe americani. (din recomandarea editorului)

 

 

India,  o poarta spre eternitate

Bucuresti: Romcartexim, 1997

ISBN: 973-9142-50-8

272 pagini

 

„India, o poarta spre eternitate” ii da posibilitatea cititorului roman sa traiasca, alaturi de autor, experienta unica a descoperirii unui taram de legenda, ce a fascinat si continua sa fascineze o lume intreaga.

 

 

 

Noaptea fantasmelor

Cluj: editura Dacia, 1999

ISBN: 973-35-0959-0

128 pagini

 

povestiri si nuvele SF si fantastice

„Ca scriitor, Ficeac te incarca de premonitii, te incita sa contesti aparentele si sa admiti realitatea imediata a irealitatii” (Dorel Dorian, fragment din postfata cartii)

 

 

 

Oameni de rezerva

Bucuresti: Stiinta si tehnica, 1994

ISBN: 973-96236-5-4

160 pagini

 

roman SF

Premiul Asociatiei Romane pentru SF (ARSFan) pentru cel mai bun roman al anului, 1995

 

 

 

Carti politiste scrise sub pseudonimul Robert H. Pratt


Timpul hienelor

Bucuresti: editura Dragon 1992

 

 

 

 

 


Sa fii politist la Los Angeles

Bucuresti: editura Dragon 1994

 

 

 

 

Reclame

8 responses

28 11 2011
Ciurea

Domnule Bogdan Ficeac de unde as putea comanda si eu cartea dumneavoastra „Tehnici de manipulare”

29 11 2011
ficeac

Nu cred sa se mai afle in librarii, poate doar la anticariate. In primavara va aparea o noua editie, dar nu stiu exact cand pentru ca nu depinde de mine, ci de editori.

31 07 2012
Octavian Kiss

As dorii si eu doua carti scrise de dumneavoastra Noaptea fantasmelor si Cenzura comunista si formarea “omului nou”.De unde as putea sa fac rost de ele?

1 08 2012
ficeac

Deocamdata probabil de la anticariat sau de la biblioteci. Este posibil ca in toamna Tritonic sa reediteze Cenzura… Poate şi Noaptea fantasmelor. Vom vedea…

27 01 2014
Sterpan

exista mai multe carti sau editii cu numele ” tehnici de manipulare” ?

28 01 2014
ficeac

Da, 6 editii la doua edituri, Nemira si CH Beck. Foarte curand va aparea editia a 7-a revazuta si adugită.

13 04 2014
G.

Eu nu cer nimic! Spre deosebire de alti cititori, azi am aflat vasta literatura pe care ne-ati oferit-o! Va stiam numai politolog si va urmaream cu interes comentariile de la tv. Fiind la tara si biblioteca mi-am format-o in timpul de dinaintea lui ’89, ma simt repetenta la averea literara pe care ne-o lasati! Cu respect, ma simt neajutorata pentru ca nu am cum sa va prezint felicitari sau alte complimente! Mult succes pe toate planurile!

14 04 2014
ficeac

multumesc la fel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: